Fitnessfarmors funderingar

Tittade häromkvällen på Youtube på en ca 14 min. lång video

Food Scientist Breaks Down Every Plant-Based Milk | WIRED - YouTube

Där analyserar matforskaren Rosemary Trout varje växtbaserad mjölk. Från de vanligaste som mandelmjölk och havremjölk till de mindre kända hasselnöts- och bananmjölken. Hon förklarar hur de fungerar i olika sammanhang beroende på de olika egenskaper de har.

För mig helt nytt var potatismjölk. Det verkar vara nytt även i USA eftersom hon berättar att den inte säljs där än och att det är en svensk uppfinning.

 

Potatismjölken är en emulsion av potatis och rapsolja och har tagits fram av professor emeritus Eva Tornberg vid Lunds universitet. På World Food Innovation Awards som uppmärksammar innovationer inom livsmedelsbranschen valdes DUG-mjölken år 2021 som segrare i kategorin för bästa allergivänliga produkt och den tog också hem andraplatsen i kategorin Bästa Växtbaserade Drycken. Den säljs i tre olika varianter som passar till olika ändamål. Drycken tillverkas i England och säljs än så länge bara i Strorbritannien och Sverige.

 

När jag läste mer om den svenska nya potatismjölken råkade jag se en finsk ny uppfinning, nämligen potatisris. Suck, tänkte jag. Måste man konstla på så där, kan man inte bara äta potatisen som det är. Men tydligen var det ett bra påhitt eftersom det har vunnit utmärkelsen Årets innovation 2021 i Finland.

 

I potatisriset som heter Rooty har en del av potatisens stärkelse avlägsnats, vilket gör näringsmängden större och kolhydratinnehållet mindre än i vanlig potatis. Det kan kokas, stekas eller wokas utan att det blir mosigt. En nudelvariant görs också. Produkterna säljs i frysförpackningar och exporteras till Sverige och Estland.

 

Båda dessa nordiska nya potatisprodukter är gluten- och laktosfria och miljövänliga både vad det gäller vattenanvändning och koldioxidavtrycket.

 

Som måltidsdryck behöver vi inte dricka vare sig mjölk eller vegetabiliska ersättnings- produkter. Kranvatten är det klart bästa alternativet ur miljösynpunkt. Vill man få lite smak kan man slänga i några lingon eller gurkbit. Och tacka vet jag nykokt potatis som det är.