Fitnessfarmors funderingar

Har ni hört den där om kossan, apan och elefanten? De slaskade High Quality Extra Virgin olivolja på allt det gröna de åt. Sedan gick de på gym och sprang på löpbanan för att bli av med sina extra kilon.

 

Nähä! Det har jag inte heller hört. Uppenbarligen kan djuren tillgodogöra sig näringsämnena i den gröna födan utan att tillägga något fett. Medan vi människor uppmanas att aaalltid lägga till någon sorts fett i salladen. Och enligt en del gourmetkockar kan man ju aaaldrig få för mycket olivolja.

 

Hur som helst måste man även göra sig av med kalorierna som man stoppat i sig. Olja är ju det energitätaste av alla matvaror. Slaskar man på som gourmetkockarna är det lätt hänt att det blir för mycket av det ”goda”. Som Dr. McDougall brukar säga; det fett du äter är det fett du bär på och att det inte är mer attraktivt att bära runt midjan bilringar som består av olivolja än av någon annan sorts fett.

 

Smör och olja hyllas som naturliga födoämnen. Men är de så naturliga? Det finns inga träd där det växer smörpaket eller matoljeflaskor på grenarna. Av oliven pressar man ut oljan och kastar bort fibrerna och i stort sett andra näringsämnen utom vitamin E som blir kvar i fettet.

 

Moder natur har så fiffigt sett till att fettet aldrig existerar som enbart rent fett utan alltid kommer med fibrer som i nötter, frön och avokado. Varför? Verkar som det är just det som är meningen. Att äta fett med fibrer. I stället för olivolja kan man ju slänga lite hackade frön eller nötter i sin sallad och få mer vitaminer och mineraler till på köpet. Det kan väl inte bli helt fel.