Fitnessfarmors funderingar

Sedan november 2020 är oxen portad från Oxforduniversitetet. Kanske går det omkring en och annan tjurskalle som studerar där. Men på tallrikarna är oxen och andra djur som består av rött kött bannlysta. Majoriteten av studenterna röstade för att sluta serveringen av rött kött för att bekämpa klimatförändringarna. Många andra universitet hade tagit detta beslut redan innan t.ex. Cambridge 2016.

 

Paul McCartney brukar säga att om slakterier hade väggar av glas skulle alla vara vegetarianer.

 

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har gjort en välkänd video Glasväggar som berättar om sanningen bakom köttindustrin och djuren som lever och dör för att hamna på vara tallrikar. Se länken nedan.

Therése Lindgren Ger Svensk Röst till Video som Avslöjar Sanningen om Köttindustrin - YouTube

 

Mycket har man hört förut men en sak som var nytt för mig i den här videon var att man klipper av spetsen på näbbarna på kycklingar som ska bli äggproducerande höns. Fast i Sverige är det förbjudet.  Häromdagen berättade en bekant till mig att hon inte längre klarade av att äta kyckling efter att ha sett så mycket blåmärken på kycklingarna som hon tillagade på grillen där hon jobbade.

 

Jag växte upp på landet. En halvkilometer från mitt hem fanns ett svinhus där det uppföddes grisar. Jag glömmer aldrig det desperata skriket som hördes därifrån alltid när det var slaktdag. Det hördes långväga.

 

I december 2020 godkände Singapore som det första landet i världen labbodlat kycklingkött för försäljning. Enligt det amerikanska företaget Eat Just som hade fått tillståndet skulle köttet säljas som nuggets och priset skulle hamna i nivå med finare kycklingkött.

 

Utvecklingen går framåt. Kanske kan vi i framtiden lugnt skåda genom glasväggar hur köttet tillverkas med labbodling i stället för dessa skräckscenarier som nu sker i slakterierna.