Namnet på dokumentären Meat Me Halfway är lite lurig. Meat = kött och meet = möta skrivs olika men låter lika när man uttalar
dem. Denna dokumentär handlar just om det att man kunde mötas halvvägs i sitt val om man äter kött eller inte, det behöver inte vara allt eller inget. I Meat Me Halfway lägger författaren och grundaren av den Reducetarian
Movement (reducerande rörelsen) Brian Kateman fram ett realistiskt och balanserat mål: minska din köttkonsumtion medvetet, det vore bra för både hälsan och klimatet.
Meat Me Halfway - Official Trailer 1,43 min.
Meat Me Halfway - Official Trailer - YouTube
Meat
Me Halfway Dokumentary 1 t 20 min.
Meat Me Halfway - 2021 - YouTube
I dokumentären nämns att år 2020 åt
genomsnittsamerikanen 225 lb = något över 100 kg kött per år. Och att det uppskattas att 70–80 % av avskogningen i Amazonas orsakas av köttproduktion.
Enligt Greenpeace år 2019:
De tio vanligaste frågorna vi får om köttet och planeten - Greenpeace Sweden
Vi måste börja ta matens påverkan på miljö och klimat på större allvar. Därför arbetar vi för en global minskning av köttkonsumtionen
med 50% till 2050. Det innebär att länder med högre köttkonsumtion måste minska mer än andra. I Sverige behöver vi exempelvis minska vår köttkonsumtion med 70 procent till 2050, med delmålet 50 procent till
2030. I Sverige äter vi dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet. Det innebär runt 85 kg per person och år, vilket är mer än vad både vår hälsa och vår planet tål.
Enligt Livsmedelsverket:
Rött kött och chark (livsmedelsverket.se)
Ät mindre rött kött och chark – gärna mindre än 500 gram per vecka. Äter man mindre än 500 gram i veckan (motsvarar 600–750
gram rått kött) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt om man drar ner på charkprodukterna. Det går inte att ange någon exakt gräns för hur mycket chark man bör äta,
men helst bör bara en mindre del av 500 gram vara charkprodukter. Det beror på att chark ökar cancerrisken mer än motsvarande mängd rent kött.
I dokumentären Meat Me Halfway konstaterar man att de flesta vet ju att äta djur är dåligt både för planeten och hälsan men man gör det ändå för att man gillar smaken och det känns
bekvämare att fortsätta med den vanan än att ändra sig. Men att all minskning av köttkonsumtionen är bättre än ingen minskning alls. Var och en må göra så gott man kan.