Fitnessfarmors funderingar

Under sin releasevecka i mars 2021 låg dokumentären Seaspiracy på listan över Netflix tio mest sedda serier och filmer i flera länder. Seaspiracy undersöker den globala fiskeindustrin, utmanar föreställningar om hållbart fiske och visar hur mänskliga handlingar orsakar omfattande miljöförstöring. Dokumentären känns lite som en mordthriller med väldigt dramatisk musik. Hanteringen av djuren är ibland rå: fenor slits från hajar och delfiner och valar dödas brutalt. Blod färgar havet rött.

 

Utan någon betaltjänst har man inte tillgång till hela filmen men som tur är finns det en och annan videosnutt av filmen gratis på Youtube. Det är också intressant att ta del av videor där man diskuterar och kritiserar denna film. Även om vissa av påståendena i dokumentären har kritiserats som vilseledande, eliminerar det inte att det finns mycket röta i fiskeindustrin och de flesta är överens om att filmen är en ögonöppnare för många.

Officiell Trailer 2 min.

Seaspiracy | Official Trailer | Netflix - YouTube

 

Filmens huvudargument är att hållbart fiske är praktiskt taget omöjligt. Seaspiracy hävdar också att fisk och skaldjur ibland upphandlas genom slavarbete och övertramp mot mänskliga rättigheter.

Dokumentären misstänker också att Marine Stewardship Council (MSC) och Dolphin Safe-etiketter inte garanterar vad de lovar.

Seaspiracy | The Truth About 'Dolphin Friendly' Labels - YouTube    ca 6 min.

Man tar upp problemet med plast som hamnar i haven. Det snackas så mycket om sugrör och plastpåsar men mindre om trasiga fiskenät. Den stora skräp-ön i Stilla havet som är lika stor som tre gånger Frankrike består till 46 % av avfall från fiskeutrustning. Globalt är fiskeredskap 10 % av plastavfallet i haven. Plastsugrören i sin tur bara 0,03 %.

 

Seapiracys mest chockerande ögonblick 2 min.

The Most Shocking Moment of Seaspiracy | Netflix - YouTube

Hajar dödar i genomsnitt 10 personer per år. Däremot dödas 11 000 till 30 000 hajar av människor varje timme varje dag. 

 

Om fiskeindustrin ca 10 min.

SEASPIRACY | THE FISH INDUSTRY. - YouTube

Bottentrålning är ett skadligt sätt att fånga fisk. Det påverkar även allt annat. Koraller som har vuxit århundraden förstörs i sekunder. Delfiner jagas med ljudvågor och samlas i näten. Där tar man fram några delfiner som är oskadda resten dödar man. En levande oskadd delfin kan säljas för 154 000 dollar.

 

Det finns även ljusglimtar i framtidens fiskehantering som redan används på en del håll i världen. Utvecklat av islänningar. Handen rör inte fisken, det är helt automatiskt och ingenting går till spillo.

Isländsk teknologi gör att ingenting av fisken går till spillo — Arbeidsliv i Norden

I ett samarbete mellan fiskfabrikerna, fiskrederierna och teknikbolagen har man kommit fram till den nya teknologin där man kan utnyttja allting från fisken, inte bara filéerna utan också benen, fiskskinnet - allting. Under 1990-talet fryste de pelagiska fiskfabrikerna ner 150 kilo per arbetare och dygn. Idag har fiskfabrikerna kapacitet att frysa ner 1 500 kilo per person och dygn. I stället för den mänskliga hanteringen tar maskinerna hand om bearbetningen. Röntgenkameror skannar varje filé och maskinerna rensar och skär filéerna med vattenstrålar. Tekniken har blivit en exportvara bl. a till Färöarna, Japan och Ryssland.

Utländska företag har också börjat köpa fryshus för bearbetningen av bottenfisk. Island utvecklar och producerar datatekniken och maskinutrustningen. Fabriken byggs i hemlandet. Island levererar den nya tekniken och sätter igång maskinerna