Fitnessfarmors funderingar

”Åh, jag kan bara inte leva utan ost, annars skulle jag kunna bli vegan”, säger en del. Inte så konstigt. Ost är full av kasein, ett protein som finns i alla mejeriprodukter. När du äter det frigör kasein kasomorfiner, vilket i sin tur utsöndrar hormonet dopamin.  Kasomorfiner är opioider som sägs ge t o m starkare beroende än morfin eller heroin.

 

Man ska dricka mjölk för att få starka ben. De har vi alla fått itutat sen barnsben. Men är det så bra. Faktiskt inte. När animaliska produkter konsumeras skapas en sur miljö i blodomloppet. Eftersom kalcium är ett alkaliskt mineral offrar kroppen kalcium från benen för att neutralisera ökningen av blodets surhetsgrad. Kalcium från benen utsöndras sedan i urinen och återvinns inte, vilket ger en nettobrist på kalcium.

 

En svensk studie publicerad av The BMJ (British Medical Journal) som analyserade 100 000 människor under två decennier antydde att konsumtion av mejeriprodukter faktiskt kan öka frekvensen av ben- och höftfrakturer, vilket kan förklara varför några av de högsta frekvenserna av osteoporos finns i länderna med den högsta konsumtionen av mejeriprodukter.

 

American Journal of Epidemiology publicerade en ny studie som följde upp den ovannämnda studien. I den deltog närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län. Studien gjordes av Uppsala universitet och Karolinska institutet. Man konstaterade att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls. Enligt studien var risken störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk. Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.