Fitnessfarmors funderingar

Dr. T. Colin Campbell har legat i framkanten av näringsforskning i mer än 50 år. Kinastudien som han ledde (och skev bok om The China Study) var vid den tiden den mest omfattande studien av hälsa och kost som någonsin genomförts.

 

Jag håller just på att läsa hans nyaste bok The Future of Nutrition. Där förespråkar han som alltid den växtbaserade kosten, kallad WFPB diet, Whole Food Plant Based. Med det menas att maten är helst vegan och det viktiga är att den är så oprocessad som möjligt. Är man sk. junk food vegan (skräpmat-vegan) är det just inte bättre än att äta annan sorts skräpmat.  

 

WFPB-diet eller rättare livsstil kritiseras att det inte finns tillräckliga bevis över dess fördelar. Han menar på att visst vore det bra med mer studier men så länge det inte heller finns bevis tvärtom skulle vi göra klokt i att överväga de stödjande bevisen vi har, och att betrakta det på ett helhetsmässigt sätt.

 

Alla vetenskapliga inriktningar är överens om en sak i alla fall, det vanliga kommandot sedan barndomen: ”Ät upp dina grönsaker!” Dr Campbell tycker att man kan skippa animaliska produkter helt, de är dessutom vanligtvis lagade med onödigt mycket salt, socker och fett. Och att det är dags att pensionera vår utbytbara användning av orden protein och kött, erkänna att växter ger tillräckligt med protein och tysta den rituella frågan: "Men varifrån får du ditt protein?" Han hoppas på att snart få höra frågas efter varifrån den genomsnittliga västerländska kosten, med sin oxidativa stress och kroniska inflammation, får sina antioxidanter?

 

Dr Campbell var själv köttätare innan han under sin Kinastudie kom fram till bevis om att animaliskt protein ökade dödligheten i sjukdomar som är typiska för västerlänningar. Och att minsta risken utgjorde födan som helt saknade animaliskt protein.

 

Några citat från svenska Cancerfondens hemsida:

Matvanor – Så säger forskningen | Cancerfonden

”Varje år får drygt 1 500 personer en cancerdiagnos som kan kopplas till ohälsosamma matvanor. Framför allt är det rött kött och processat kött, som korv och bacon, som ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Den som äter lite fibrer, frukt och grönsaker löper också högre risk att drabbas än den som äter mycket. Genom att äta hälsosamt har vi möjlighet att minska risken att drabbas av cancer och andra folksjukdomar.

 

Varför rött och processat kött ökar risken för cancer vet man inte exakt. Troligen är det flera faktorer som samverkar. Man vet till exempel att det bildas cancer-framkallande ämnen, så kallade heterocykliska aminer och aromatiska kolväten, när man tillagar rött kött vid höga temperaturer.

 

I studier har man också sett att den typ av järn, hem-järn, som det finns rikligt av i rött kött, ökar bildandet av kvävehaltiga ämnen som i sig kan stimulera cancer i tjock- och ändtarm.”

 

Man hör från olika håll, som t ex här från Dr Campbell och svenska Cancerfonden, att rött kött är cancerframkallande. Aldrig tvärtom, att det vore bra att äta rött kött att då minskar du risken att drabbas av cancer.

 

Vad vill man stoppa i munnen. Det tål att tänkas på.