Kan man gå ner i vikt utan att räkna kalorier eller gympa nästan ihjäl sig. Japp. Det gjorde jag. Åt mig proooppmätt tre gånger
om dagen, rörde inte på mig, låg raklång på sängen och läste låneböcker och gick ner 100 gram per dag. Gick inte ens på promenader. Otroligt men sant.
Det hände sig just då Corona slog till, i mars 2020. Man kunde ju inte gå någonstans, var tvungen att sluta med alla aktiviteter som jag hade så duktigt kommit igång
med och tyckte om; simma, dansa och gå på Tai Chi-träning. Det var bara att glömma allt för tillfället. Efter en månads totala inaktivitet började jag med stavgång för att kunna röra på mig på
något sätt och hålla avstånd.
Ju mer övervikt man har desto lättare tappar man vikt till att börja
mer, Jag hade minst 25 kilos övervikt. De första tre månaderna gick jag ner 3 kg/månad, sedan 2 kg/månad i två månader sedan ett kg/månad och därefter saktade farten. På två år gick jag ner
25 kg.
Att lyckas gå ner i vikt och sedan behålla den vikten man vill ha går så mycket lättare om man förstår sig
på kaloridensitet eller matens energitäthet. Med det menas hur många kalorier per 100 gr någon mat innehåller. När man väl fått klart för sig hur mycket energi det finns i olika matgrupper är det enklare
att välja vad man vill stoppa i sig. Man behöver inte hålla på att räkna kalorier bara man tänker på att det är mest lönt att äta mat med låg energitäthet och mindre av de energitäta sorterna.
Hittade ingen bra bild att länka till på svenska. Men här är en australiensisk sida. Åtminstone använder de gram inte
pund som i USA. Man kan låta google översätta hela sidan om man vill. Från vänster i bilden är staplarna gröna till höger orange. Håller man till vänster i tabellen är det fritt fram att äta så
mycket du orkar. De orange staplarnas mat är det bäst att äta med mer eftertanke. Grönsaker och frukt längst till vänster och olja och nötter längst till höger, kött och avokado i mitten ungefär.
Energy density | Whole Foods Plant Based Health
Magen vet inte hur man räknar kalorier, den känner bara igen mängden mat som äts. Människan har en tendens att äta mat i en sådan mängd att den blir
mätt. Det finns receptorer i magsäcken som skickar signaler till hjärnans mättnadscentrum att nu är det nog. Således går det fort att få i sig kalorier som glider ner i form av olja och grädde medan det tar ganska
fort stopp om man tuggar på äpplen.
Vad är det för mat som mättar bäst? Jag skulle ha tippat på kött,
men från olika håll har jag sett att det är potatis. Här en länk till en tidningsartikel om det:
Mat
som mättar bäst i förhållande till kalorier | Hälsoliv (expressen.se)
För mig gjorde det stor skillnad att jag slutade
med att äta ost. Först övergick jag till veganost, men tyckte att den var så plastig och konstig att jag slutade med det också. Osten innehåller mycket fett oavsett vad det är för typ. Den heliga treenigheten SOS:
salt olja och socker försöker jag undvika så gott det går. Och tja, peppar peppar, det har gått hyfsat bra.