Jag prenumererar nyhetsbrev från en organisation som heter Läkare för framtiden. Det är en ideell politiskt obunden förening av läkare
med syfte att sprida information om hur våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling.
I senaste nyhetsbrevet länkar de till två artiklar som hade publicerats på sistone där deras ordförande David Stenholtz har varit medförfattare tillsammans med Camilla Bergvall, riksordförande
Djurens rätt och Sandra Lamborn, ansvarig för jordbruk, livsmedel och hav, Greenpeace.
Här några citat från dessa artiklar
Den första debattartikeln handlade om hur politisk styrning motverkar vegetabiliska matval. Att välja oprocessad mat från växtriket framför mat från
djurriket gynnar vår hälsa och rekommenderas av eniga hälsomyndigheter världen över. Sluta
motarbeta den vegetabiliska maten (aftonbladet.se)
Ska vi fortsätta nuvarande guldregn över animalieindustrin, när dess produkter skadar
vår hälsa? Att i stället subventionera hela vegetabilier ger enligt amerikanska jordbruksdepartementet tillbaka mellan två och 13 kronor i besparad vård för varje investerad krona, enbart räknat på hjärtkärlsjukdom.
Enligt en ny opinionsundersökning som Djurens Rätt gjort med stöd av Novus vill majoriteten av svenskarna att ensidigt stöd till animalisk matproduktion
ska upphöra. De flesta riksdagspartier menar att maten ska vara ett personligt val. Men att ge skattefinansierat stöd till djurfabrikerna är i högsta grad att påverka vad folk äter.
I den andra artikeln replikerar Läkare för framtiden (David Stenholtz) och Annika Carlsson Kanayama, docent KTH, på en felaktig artikel om påstår att kor blir klimatsmarta om de får
äta alger.
Vi
behöver färre kossor – även om de äter alger (aftonbladet.se)
Där tar de upp sex saker som hade bortsetts
i debattartikeln där det berättades om att man skulle börja mata kor med alger för att minska metanutsläppen och därmed gynna klimatet. Bl a att en reduktion av endast metanutsläpp gör inte kött till en miljövänlig
produkt.
Att ge alger till kor kan teoretiskt vara en del av lösningen. Men parallellt med detta bör vi fortsätta arbeta för grönare
måltider, annars går vi miste om mångfaldiga vinster för hälsa och miljö.