På senare år har man sett ordet Sulforafan här och var på Internet. Men vad f.n är sulforafan? Enligt Wikipedia: Sulforafan är en antioxidant
som bland annat finns i broccoli. Forskning visar att ämnet kan stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Samtidigt lär ämnet också kunna förhindra att cancerceller delar sig och därmed bromsa
tillväxten av tumörer.
Förutom cancer har det forskats om sulforafans påverkan på många olika sjukdomar bl a: diabetes 2,
läckande tarm, autism, hjärt- och kärlsjukdomar, inflammation och avgiftning. Här länkar till några studier: Broccolox+forskning.pdf
(squarespace.com)
Broccoli och andra korsblommiga växter innehåller glukorafanin. Sulforafan aktiveras när glukorafanin kommer i kontakt med
myrosinas. Myrosinas-enzymer frisätts och aktiveras endast när en växt skadas. Därför måste korsblommiga grönsaker skäras, hackas eller tuggas för att frigöra myrosinas och aktivera sulforafan.
Råa grönsaker har de högsta nivåerna av sulforafan. Broccoligroddar innehåller 10 till 100 gånger högre nivåer av sulforafan
än fullväxt broccoli. Ett sätt att frigöra sulforafan är att frysa groddarna ned till 20 grader och ett annat att värma upp till 60 grader. Eftersom senapsfrön också innehåller myrosinas kan stänk av senapsfröpulver
på kokta korsblommiga grönsaker återaktivera deras förmåga att skapa sulforafan
I Sverige har det också forskats om sulforafan
och diabetes vid Göteborgs och Lunds universitet.
Broccoli i fokus
när ny substans mot diabetes identifierats | Göteborgs universitet (gu.se)
I artikeln som var Publicerad 16 juni 2017 vid Sahlgrenska akademin
berättar Anders Rosengren, docent i metabol fysiologi vid Göteborgs universitet bl a att ”Målet har varit att hitta nya läkemedel mot diabetes typ 2 genom att angripa en tung sjukdomsmekanism: Leverns förhöjda glukosproduktion.
Det klassiska preparatet metformin arbetar just så, men ger ofta magbiverkningar och kan inte heller användas vid försämrad njurfunktion, vilket drabbar många med diabetes. En daglig dos sulforafan utvinns ur fyra till fem kilo broccoli.
Planen är att inom två år ha ett functional food-preparat ute. Utvecklingen sker ihop med Lantmännen”.
Själv är jag
också något av en fan av sulforafan kan man säga. Jag har hållit på att grodda broccolifrön i två års tid nu. Det tar fyra dagar att få dem färdiga. Sedan fryser jag in dem i silikonformar som man kan
se i bilden. Alfalfafrön i den andra. Nästan varje dag gör jag en morgonblandning dit jag slänger en fryst kub av varje. För mig är det ett enkelt sätt att få i mig groddarna. De märks inte då de är
blandade med selleri, blåbär och banan. Inte vet jag hur mycket nytta det gör men det kan väl inte vara helt fel heller.